Over mij


En ineens kon ik geen stap meer zetten
Ik had naar van alles in mij geluisterd, behalve naar mijn lichaam en die zei: ‘stop! Tot hier en niet verder.’ Achteraf gezien, heb ik destijds heel wat signalen niet opgemerkt, genegeerd… Ik had serieus niet in de gaten dat mijn lichaam al vele waarschuwingen had gegeven. Bij gebrek aan aandacht trof het andere maatregelen. Ik zakte op een dag letterlijk door mijn benen.

Als geboren speurneus, doorgrond ik graag situaties, wil de onderste steen boven hebben, reflecteer op mijn eigen handelen, kan goed verbanden leggen, ben oplossingsgericht, kan emoties en gedachten onder woorden brengen en toch… Ergens had ik iets gemist en de oplossing was dit keer niet nóg meer reflecteren, gedachtepatronen doorgronden en belemmerende overtuigingen ombuigen naar constructieve gedachtes.  Het was tijd voor stil staan, stil worden, stil zijn en voelen.

Wake up call
Door mijn benen gezakt, met een laag energiepeil, deed mijn lichaam precies wat ik nodig had om een nieuwe, constructieve keuze te kunnen maken. Ik was als een auto met pech langs de snelweg. In zo’n geval bel ik de ANWB en in dit geval was het tijd voor bezinning en de juiste hulp. Ik had mijn lieve lijf van hot naar her gesleept, vervloekt als het me in de steek liet en geforceerd waar het behoefte had aan rust en aandacht. Wat ik nodig had, was leren zorgen voor mijn lichaam.

Apk keuring en bijtanken: een geschenk voor lichaam en geest
Ik melde me aan bij een ayurvedisch arts en zij leerde me zorg dragen voor mijn lichaam. Heel praktisch en concreet. Ze bepaalde mijn basisconstitutie. In eenvoudige taal: hoe ben ik gebouwd, wat is er uit balans en wat is ervoor nodig om in balans te komen. Daarop gaf ze me praktisch tips en adviezen. Ik startte mijn dag met yoga oefeningen, volgde haar eenvoudige voedingsadvies op en ze masseerde mijn lichaam van top tot teen met met warme olie.  In heb deze massages ervaren als een weldaad voor lichaam en geest. Ik werd stil en rustiger in mijn hoofd, , kwam innerlijk tot rust en kon van daaruit weer op mijn benen staan. Ik kreeg meer energie en van hieruit kon ik nieuwe keuzes maken en knopen doorhakken. Ik knapte bijzonder snel weer op.

Hoe is het nu
In vallen en opstaan heb ik ontdekt hoe sensitief, krachtig en veerkrachtig ik ben. Ik ben dankbaar voor de lessen die ik op mijn pad heb gekregen. Mijn levenservaring heeft me gemaakt tot de mens die ik nu ben. Ik maak krachtige ontwikkelingen door en leef een bloeiend leven. En ook: in het moment zelf kan ik deze lessen wel schieten. 

Ik spreek eenvoudige taal. Dat maakt me toegankelijk. Ik ben van nature gericht op verandering en vernieuwing en zie voor elk probleem een creatieve oplossing. Ik heb een hekel aan blijven hangen in wijzen naar anderen en roepen dat dingen anders moeten zonder er zelf iets aan te doen. Indien nodig ben ik liefdevol confronterend. Ik ben een praktisch spiritueel mens: mediteren doe ik niet alleen maar zittend op een kussen, ook tijdens het strijken.

Als ik doe waar ik goed in ben en laat waar ik niet goed in ben, maak ik niet alleen mijn eigen toekomst mooier, ook die van mijn omgeving. Als ik een ander ondersteun om hetzelfde te doen, doe ik waar ik goed in ben en dat is wat ik het liefste doe. 

Als je me zou kennen, zou je weten dat…
ik graag een bourgondisch leven leid en dat zo gezond mogelijk. Ik tot rust kom en inspiratie vind in de natuur. De natuur is voor mij als een spiegel waar ik van leer. Ik ben dol op mijn katten… en dat is wederzijds. Ik heb humor en kan bloedserieus zijn. Ik houd van gezelligheid, mensen om me heen en heb ook momenten van helemaal alleen zijn nodig om bij te komen van indrukken.

Ik ben een honkvast, huis-, tuin- en keukenmens en mijn leefomgeving is heel belangrijk voor me. Ik krijg een nieuwbouwwijk voor mijn deur. Om niet te blijven steken in balen en gezeur, ben ik in actie gekomen: iets moois toevoegen aan dat wat er komt. Als initiatiefnemer van burgerinitiatief Tuin der Tuinen, een buurttuin voor en door bewoners, zet ik me in. Zo is dit initiatief winnaar geworden van de Groene Keus 2018 van het Duurzaamheids Fonds Houten en ben ik natuurlijk apetrots. Ik maak de wereld graag een beetje mooier en vind het belangrijk om zélf de verandering te zijn die ik in de wereld wil zien.